zondag 4 september 2011

Dualiteit is een illusie; Omarm je schaduw

Dit is geschreven voor het gratis online magazine Choicez life & mindstyle magazine
Het stond in de Januari-editie van 2011


Vrijwel iedereen heeft een schaduw in zich waar we delen van onszelf in verstoppen. We stoppen er onze dromen, wensen, eigenschappen en talenten die we als slecht, onmogelijk of onwenselijk zien. We schamen ons soms voor deze dingen en verstoppen het voor onszelf zodat we het niet zien. Laat staan dat we het durven te laten zien aan onze omgeving.
Soms zijn we er zelfs bang voor en proberen ervoor weg te rennen, maar wat in ons zit gaat altijd mee. En gelukkig maar, want wat we voor onszelf verbergen zijn vaak prachtige parels die na wat poetswerk kunnen glinsteren in het prachtige licht dat we zijn.

Het ontstaan van onze schaduw
We worden niet met een schaduw in ons geboren. Deze ontstaat tijdens ons leven, gecreëerd door onszelf op het moment dat we over dualiteit leren. Al vroeg wordt ons geleerd over goed en slecht, wat mag en niet mag en over donker en licht. Dit blijft allemaal buiten ons tot de omgeving ons verteld wat slecht aan je is.

Een nieuwsgierig kind met veel vragen wordt verteld niet zoveel te vragen en met zuchten en andere vormen van irritatie wordt kenbaar gemaakt dat vragen stellen onwenselijk is en hup, vragen stellen gaat de schaduw in. Een jongen wordt verteld dat ballet voor mietjes is en hop, het talent voor dansen gaat de schaduw in.

De omgeving vertelt ons steeds weer wat zij van iets vinden en omdat we graag geaccepteerd willen worden, stoppen we al vroeg in onze jeugd de delen die dit tegenhouden in onze schaduw. Degene die er tegen in gaan wordt koppig of eigenwijs genoemd. Eigenschappen die na concessies ook de schaduw in gaan.
We kunnen zeggen dat de omgeving de schaduw creëerde of dat we het zelf creëerde, maar de eigenlijke veroorzaker is dualiteit.

Dualiteit is een illusie
Dualiteit laat ons twee mogelijkheden zien waar we tussen kunnen kiezen zoals goed en slecht, dag en nacht, etc. Vaak hebben we overtuigingen die ons maar één van deze twee laat kiezen ook al weten we dat de medaille twee kanten heeft. Maar dualiteit is een illusie en in werkelijkheid hebben we een onbeperkte keuze mogelijkheid tussen de twee mogelijkheden die dualiteit ons laat zien. Tussen dag en nacht liggen vele gradaties als de ene veranderd in de andere. Als het hier nacht is, is het ergens anders dag terwijl de zon de hele dag door blijft schijnen. Al het slechte heeft een goede kant en andersom.
Met andere woorden; Dat wat ons verteld is, dat slecht aan ons is waardoor we het wegstopten, heeft goede kanten en kan zelfs gewoon goed zijn voor ons. Wat als ijdelheid gezien wordt kan ook als een goede persoonlijke verzorging gezien worden. Wat als eigenwijs wordt bestempeld betekent ook dat je vertrouwd op je eigen kennis en waarheid. Koppig betekent meestal gewoon dat je de dingen op je eigen manier wil doen. Is het slecht, goed of ergens er tussen in? De enige die dat bepaalt ben jij
Omdat dualiteit ons laat denken dat we licht en schaduw in ons hebben, kunnen we iets in de schaduw verstoppen, maar gelukkig is de schaduw een illusie en kunnen we hetgeen we voor onszelf verstoppen makkelijk terug vinden.

Wat heb je verstopt?
Om erachter te komen wat we voor onszelf verstoppen, kunnen we in ons verleden gaan graven tot we datgene tegenkomen. Maar omdat tijd net als dualiteit een illusie is, hoeven we niet terug de tijd in om ze te ontdekken. In ons dagelijks leven komen we alles wat we voor onszelf verstoppen steeds tegen omdat je licht ook je schaduwkant belicht. Als een mol die zijn kop af en toe boven de grond uit steekt, laten we steeds aan onszelf zien wat we als slecht bestempelen om het vervolgens snel weer de schaduw in te duwen. Dit zijn de momenten dat we ze kunnen herontdekken en opnieuw kunnen beoordelen.
Regelmatig zien of ervaren we iets dat ons onze dromen laat zien die we onmogelijk achten. Steeds weer komen we in situaties terecht die onze verborgen talenten toont. De eigenschappen die we hebben, maar als ‘slecht’ bestempelen gebruiken we ongemerkt.
Als we in ons huidige leven goed opletten, komen we vanzelf achter alles dat we in onze schaduw verstoppen en kunnen het weer bewust gebruiken.

Je schaduw gebruiken
Nu kan het lijken alsof je schaduwkant slecht is en dat het dient te verdwijnen. Maar je kan het ook als wisselbestand gebruiken. We komen regelmatig kanten van onszelf tegen die we op dat moment liever even niet zien en je schaduw komt dan van pas. En ook al zien we het niet, hetgeen we in onze schaduw zetten verdwijnt niet en kan op elk gewenst moment eruit gehaald worden om het in een ander licht te zien. Een droom kan op dit moment onbereikbaar lijken en je kan jezelf blijven frustreren met dat beeld. In de schaduw heb je daar minder last van en zodra je de mogelijkheden van je droom ziet, is het zo weer uit de schaduw gehaald.
Maar gebruik je schaduw bewust en laat je omgeving niet bepalen wat er in gezet moet worden. Het is jouw schaduw, dus jij bepaalt!

Veel mensen hebben in hun schaduw dingen staan die verstopt zijn omdat de omgeving dat wil of uit angst dat de omgeving het belachelijk zou maken. Zo zijn velen met ‘paranormale’ gaves die dit diep in hun verbergen uit angst uitgelachen of verstoten te worden. Vele dromen liggen stof te verzamelen in de schaduw omdat men is verteld dat ze onmogelijk zijn of er geen geld mee te verdienen is. Veel talenten zitten ongebruikt te wachten op hun kans.
En dat is zonde.

Pak dus je spiegeltje en buig je licht af naar je donkere hoeken en zie welke juwelen je verstopt hebt voor jezelf. Bekijk ze goed en stof ze af. Staan ze terecht in je schaduw?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten