zondag 25 september 2011

Balans opmaken in het Nu

Dit is geschreven voor het gratis online magazine Choicez life & mindstyle magazine
Het stond in de Maart-editie van 2011


Op veel verschillende plekken van evenveel bronnen wordt aangeraden om in het Nu te blijven, in het heden te blijven. Het is ook het advies dat ik zelf vrijwel altijd geef, maar er zijn momenten in je leven dat we toch even terug willen kijken naar het pad dat we bewandeld hebben. Dit doen we vaak op momenten dat we een balans opmaken om te bepalen of we de juiste richting op gaan, waar we nu staan en wat we van de toekomst willen.
Zulke momenten hebben we vaak als we belangrijke keuzes moeten maken of juist als er schijnbaar geen enkele keuze zich aandient.

Het zijn belangrijke momenten, want op deze momenten heroverwegen we veel en zijn daardoor ontvankelijk voor het loslaten van oude structuren die ons prima gediend hebben in het verleden, maar ons nu alleen maar tegen houden.
Terug kijken naar het verleden en vooruit kijken naar de toekomst gebruiken we vaak op die momenten en je kan dat tijdreizen noemen. Maar ook verlaten we dan het Nu. Het is mogelijk dit te doen zonder het Nu te verlaten. Maar voordat ik dat behandel is het noodzakelijk om eerst naar tijd te kijken om te zien hoe het werkt.

Tijd
Tijd is in de metafysica een ingewikkeld iets. Het wordt door veel bronnen, waaronder gechannelde berichten, als illusie aangemerkt en men doelt dan met name op liniaire tijd. Ook wordt tijd vaak als circulair voorgesteld, dit omdat het circulaire van tijd een makkelijker concept is om uit te leggen en aan te tonen dat tijd niet liniair is.
Ik zal proberen het zo simpel mogelijk te houden.

In een fysieke 3de dimensie manifesteert tijd zich als liniair, waarbij het verleden achter je is en de toekomst voor je. Dit kennen we allemaal, want dat gebruiken we dagelijks.
In een circulair tijdsysteem, wat gebruikelijk is in de 5de dimensie en 6de, is het verleden voor ons en achter ons net als de toekomst. Oftewel de toekomst en het verleden moeten nog gebeuren en zijn tegelijkertijd al gebeurt. Circulair is voor ons al lastig te bevatten en om het niet onnodig ingewikkeld te maken zal ik dit systeem gebruiken om uit te leggen hoe je de balans kan opmaken zonder het Nu te verlaten. Maar eigenlijk werkt tijd volgens het chaos-principe, het beweegt alle kanten tegelijkertijd op net als energie.

Terug kijken in het Nu
In een circulair tijdssysteem, welke prima te gebruiken is terwijl we in een liniair systeem zitten, is het verleden niet alleen al geweest, maar moet het ook nog gebeuren. Dat wil zeggen dat we ondanks de ervaringen die we hebben gehad in het verleden we deze nog gaan ervaren en dus te veranderen is. Dit alles gebeurt in het heden, het Nu. Alles wat we hebben ervaren is nu in ons leven. We gebruiken de ervaringen in situaties die zich afspelen en basseren daar onze keuzes op. Omdat het verleden, waarin we deze ervaringen op doen, in een circulair systeem ook nog voor ons ligt, kunnen we in die situatie de ervaring die we gebruiken veranderen. Hierdoor maak je andere keuzes.
Laten we naar een voorbeeld kijken;

In het verleden liep ik onderweg naar huis langs een groepje jongeren, die mij vervolgens uitscholden en lege blikjes naar me wierpen. Mijn ervaring leerde mij voortaan om te lopen.
Nu kom ik onderweg naar huis weer een groepje jongeren tegen en allerlei keuzes dienen zich aan. Ik kan ervoor kiezen dat het verleden vasstaat en mijn ervaring ervan gebruiken door om te lopen. Ik kan ook ervoor kiezen dat dit dezelfde situatie is uit het verleden en daarmee het verleden herschrijven. Ik kies het laatste en verander het verleden in een flits door te stellen dat er niks gebeurt om vervolgens langs het groepje te lopen zonder dat er iets gebeurt.

Zoals je in het voorbeeld kan zien, basseren we meestal onze keuzes op wat we ervaren hebben in het verleden. Dezelfde keuzes kunnen we ook basseren op wat we willen ervaren en onze verwachtingen maken op basis daarvan. Hierdoor blijf je in het Nu en herschrijf je het verleden dat achter en voor je ligt.

Vooruit kijken in het Nu
Vaak stellen we ons voor hoe iets zal zijn in de toekomst en zien dan voor ons wat er gebeurt als we bepaalde keuzes maken. We zien op die momenten één mogelijkheid van uitkomst van onze mogelijke keuze. We draaien daarmee de boel om, want we bekijken een keuze en bepalen daarmee of het een gewenste uikomst is.
Uitkomsten van onze keuzes worden door onze verwachtingen gecreëerd. Het is dus beter in het Nu te blijven en eerst te bepalen wat we willen van de toekomst. Naar welk doel werk je? Waarom? En wat verwacht je ervan?
Het zijn vragen die we in het heden aan onszelf vragen en beantwoorden.  Als je eerst bepaalt wat je wil ervaren in de toekomst en daarna kijkt welke keuze daarbij het beste past en de verwachting hebt dat deze keuze hetgeen je wil ervaren zal geschiedden, blijf je in het Nu, want je hoeft niet meer in de toekomst te kijken welke gevolgen je keuze hebt. Je hebt dat al bepaalt in het Nu

Balans opmaken in het Nu
Terugkijken en vooruit kijken in het Nu kunnen we oefenen in het heden zodat we op het moment dat we een balans gaan opmaken om onze route te bepalen dit zonder moeite doen zonder het Nu te verlaten.

En dan kom je op zo’n moment dat je de balans wil opmaken.
Om in het Nu te blijven, kijken we niet naar het verleden en wat we er in hebben ervaren, maar kijken naar het heden en zien waar we nu zijn. We bepalen vervolgens waar we naartoe willen en hoe we dat willen ervaren en zoeken de keuze die past bij waar we nu zijn en kan leiden naar hetgeen we willen ervaren dat leidt naar het punt waar we willen uitkomen. Onze verwachtingen van die keuze bepaalt vervolgens hoe we het ervaren.
En dat allemaal in het Nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten