zondag 14 augustus 2011

Energie; Balans behouden


Dit is geschreven voor het gratis online magazine Choicez life & mindstyle magazine
Het stond in de december-editie van 2010

 
 
Energie is neutraal tot er iets mee gebeurt. Maar omdat energie altijd in beweging is, is neutrale energie nergens te vinden, want de beweging van energie komt omdat er iets mee gebeurt. Energie is overal aanwezig, omdat alles uit energie bestaat; Je lichaam, de lucht om je heen, je huis, je gedachtes, emoties, alles in ons en buiten ons. Leuk om te weten maar verder kan je er niks mee. Of toch wel?

Je lichaam en energie
We geven ons lichaam voeding om het energie te geven voor onze dagelijkse bezigheden. Maar er gebeurt nog veel meer in ons lichaam met energie. In ons is een basis van energie die bepaalt wie we zijn: onze persoonlijkheid. Als je in balans bent, kan deze energie vrijelijk door je heen stromen om de buitenwereld te laten zien wie je werkelijk bent via gedachtes en emoties. Vaak wordt deze balans verstoort door allerlei invloeden van buiten af, maar ook door ons zelf. De belangrijkste schakel tussen ons zelf en de wereld om ons heen is je hartchakra. Deze zit ietsje boven je solar plexus.

Emoties en gedachtes; Omgeving
Iedereen heeft emoties en gedachtes bij zich en zonder het te beseffen komen deze onze eigen energie binnen. De manier waarop we ermee omgaan bepaalt of we uit balans raken en hoever. Meestal raken we maar een beetje uit balans en is het al snel herstelt, maar als dit vaak gebeurt op een dag, dan kom je uitgeput thuis omdat het energie kost steeds de balans te herstellen. Uit balans raken door onze omgeving gebeurt sneller dan we denken en er zijn vele verschillende redenen dat het gebeurt.

Stel je zit een kopje koffie te drinken in je pauze op werk en je collega begint te klagen over werk, weer, het nieuws of andere dingen. Sociaal als we zijn gaan we vaak mee in deze energie van klagen. Op dat moment ben je al uit balans geraakt. Het klagen zelf heeft een emotionele lading en door er in mee te gaan, verander je de energie in je.
Emotionele uitbarstingen als verdriet, boosheid, irritatie en dat soort dingen in je omgeving, kunnen je ook uit balans brengen. Soms hoef je er niet eens in mee te doen om uit balans te raken als de emotie heftig genoeg is.

Manipulatie door je omgeving is een veel voorkomende reden voor het uit balans raken. Meestal gebeurt dit geheel onbewust door je omgeving. Men wil iets dat je doet of juist iets niet doet. Men wil iets aan je veranderen of je mening over iets beïnvloeden. Door deze energetische duwtjes proberen ze je te sturen zonder rekening te houden met wat jij wil. Of je er nu mee in gaat of er juist tegen in, het haalt je uit balans

Nieuwsberichten in de krant of op het journaal roepen allerlei emoties bij ons op en ook de situaties en gebeurtenissen in onze directe omgeving

Emoties en gedachtes; Je zelf
We kunnen wijzen naar de omgeving en hun de schuld geven van je uit balans raken, maar als we eerlijk zijn, zijn wij degene die onszelf uit balans laten halen door de omgeving. We gaan zelf mee in klaaggedrag. We gaan zelf mee in de emoties van anderen. We laten ons zelf door de media door allerlei emoties heen gaan. En we laten ons zelf meegaan in manipulaties of vechten er tegen. We doen het allemaal zelf en aan het eind van de dag ben je moe of zelfs uitgeput

Balans is centreren
Nu kunnen we onszelf op gaan sluiten in een kamer of als een kluizenaar gaan leven, maar dat zou saai zijn. We kunnen ook met al deze verschillende energieën die dagelijks op ons af komen leren omgaan.
Vanuit verschillende hoeken komt het advies gecentreerd te blijven, maar voor de meeste mensen is dat een abstracte kreet waar men niks mee kan. Toch wil ik dat advies ook geven, want centreren is balans behouden. Maar hoe doe je dat?

We kennen allemaal wel de verdedigende houding die iemand aanneemt door de armen voor zich te kruizen. Je geeft daarmee met je lichaamstaal aan dat je in verdediging bent geschoten. Tegelijkertijd scherm je op die manier je hartchakra af met je armen en de energie van buiten kan dan jouw eigen energie niet beïnvloeden. Maar meestal willen we eigenlijk niet aan de ander laten merken dat je in verdediging bent gegaan en in verdediging schieten is op zichzelf al een emotie die je uit balans kan halen. Als je toch in een situatie komt waarbij je je eigen energie wil afschermen van energieën van buiten af (heftige emotionele uitbarstingen bijv.) kan je ook even met je rechterhand aan je linkerschouder krabbelen of op een andere manier je hand of arm voor je hartchakra houden.

Maar centreren gaat eigenlijk om onaangeroerd te blijven. Onze menselijke natuur is emphatie. We willen meeleven en tonen dat we met anderen mee voelen. Volkomen ongeroerd blijven als iemand verdriet heeft is zoiets als een ijsblok zijn, harteloos en kil en dat lijkt ons niet de bedoeling. Gedeelde smart is halve smart zegt men dan, maar eigenlijk haal je de smart niet weg als je de smart van de ander op je neemt. Iemand met verdriet is het beste geholpen met een oprecht luisterend oor en begrip. Hiervoor hoef je niet mee te gaan in de emotie van de ander. Je hoeft er alleen maar te zijn voor die persoon en eventueel je schouder aanbieden om op uit te huilen. Je toont daarmee liefde voor je medemens zonder dat de emoties je uit balans haalt.

Met begrip tonen kan je ook op een sociale manier met klagen omgaan zonder met diegene mee te gaan klagen. Vanuit die positie kan je zelfs de klagende persoon laten zien welke positieve kanten eraan zit zonder deze te beledigen of op een andere manier tegen je in het harnas te jagen.

Met andere emoties in je omgeving is begrip tonen steeds de sleutel die je balans behoudt en zelfs de kracht heeft de ander weer in balans te krijgen. Belangrijk is in ieder geval dat je niet mee gaat in de emoties, want als je iets van buiten jezelf naar je toe trekt stap je uit je eigen centrum.
Voor manipulaties geldt dat je accepteert dat de persoon in kwestie deze mening heeft. Je hoeft de mening niet te delen, maar je hoeft ook deze mening niet te bestrijden als de mening niet bij je past.

Begrip en acceptatie zorgt ervoor dat wat buiten je afspeelt buiten je blijft, waardoor je in je centrum blijft van wie je bent en je balans in stand blijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten