zaterdag 26 november 2011

Talent is een hulpmiddel

Dit is geschreven voor het gratis online magazine Choicez life & mindstyle magazine 
Het stond in de Juli-editie van 2011



We komen allemaal met talenten de fysieke dimensie binnen. Deze zijn slapend aanwezig tot we ze gaan gebruiken. Velen zoeken of hebben er naar gezocht, meestal vanuit de drang ergens goed in te willen zijn en te willen presteren. We worden al vroeg in ons leven geacht een richting te kiezen in wat we willen worden en zijn geconditioneerd om een richting te bedenken die ons succes en status oplevert. We vergeten dat plezier hebben in wat je doet uiteindelijk belangrijker is en dat we daarmee vanzelf onze talenten gaan gebruiken en benutten. Zelfs als we daar niet bewust van zijn. Maar hoe werkt dat, wat is je talent en is het kennen van je talent nuttig of maakt het niks uit?
Door vragen te stellen zullen we proberen wat meer informatie over dit ongrijpbare iets te krijgen.

Wat is talent?
Een talent is een verzameling basiselementen die gevormd zijn in je ziel voor gebruik tijdens je vele levens in de verschillende dimensies. Deze basiselementen kunnen in verschillende samenstellingen meegenomen worden naar een leven om je te ondersteunen in de taken en lessen die je op je genomen hebt in dat leven. We vullen ze aan met eigenschappen van onze ouders, waardoor we deze kunnen combineren met de basis van ons talent. Meestal richt je je talent in een leven op één bepaalde richting, maar is tegelijkertijd in te zetten bij uiteenlopende bezigheden waar je plezier in hebt.

Heb ik wel ergens talent en hoe vind ik dat talent?
Iedereen heeft talenten, dus ook jij, maar het vinden ervan is onbelangrijk. Of we ons talent nu kennen of niet, we zullen het gebruiken omdat het een integraal onderdeel is van wie we zijn. Je talent is het makkelijkst te vinden in je passie, hetgeen je het liefst doet, maar je talent zal zich manifesteren in alles dat je leuk vindt om te doen. Zelfs als dit ogenschijnlijk niks met je talent te maken heeft. Om dit concept wat duidelijker te brengen kijken we naar een voorbeeld.

Stel, je vind het heel erg leuk om te schrijven en je talent is muzikaliteit. Maar schrijven over muziek of muziek/liedjes schrijven is niet je ding. In plaats daarvan schrijf je graag verhalen. Ook daarbij zal je muzikale talent zich manifesteren, want zinnen hebben een ritme en een verhaal verloopt als een melodie. Een muziekstuk en een verhaal laten je beide meevoeren op de golven van hetgeen dat ermee verteld wordt.

Is je talent altijd je passie of wordt je passie je talent?
Om deze vraag op de juiste manier te beantwoorden, kijken we eerst naar wat passie eigenlijk is. Je passie is hetgeen je het liefste doet, waar je volledig in op kan gaan. Tijd en ruimte verdwijnen op het moment dat je ermee bezig bent. Oftewel, je passie is iets wat je zo leuk vindt om te doen dat je er het liefst de hele tijd mee bezig bent.
De reden dat je het zo leuk vindt om te doen is omdat de basis van je talent sterke raakvlakken heeft ermee. Je talent hoeft niet persé perfect erop aan te sluiten, maar zorgt wel er voor dat je er makkelijker mee begint. Tijdens het uitoefenen van je passie verbeter en verfijn je de basis en ontwikkel je bijbehorende talenten in de gebieden die niet in je basistalent zitten. Hierdoor zal je dus steeds beter worden in de uitvoering van je passie.

Als dus verhalen schrijven je passie is en je basistalent muzikaliteit, zal je schrijven al gelijk ritmisch en melodisch verlopen. naarmate je het vaker doet zal het ritme van de zinnen en de melodie van het verhaal verbeteren en verfijnen, maar ook zal je een talent in het gebruik van taal (ruim gezien) ontwikkelen. Je talent is dus niet altijd je passie, maar is er altijd voor te gebruiken. Je passie ontwikkelt zich tot bijbehorende talenten tijdens het regelmatig uitvoeren van je passie.

Als iemand je vertelt wat je talent is, moet je er dan iets mee?
Simpel gezegd, nee, tenzij het aansluit bij wat je leuk vindt om te doen. Het is ook goed om te onderzoeken wat je leuk vindt zonder overtuigingen te gebruiken die je vertelt dat je iets niet kan.
Het is goed te luisteren naar iemand die je vertelt dat iets je talent is, maar staar je er niet blind op. Je talent kennen kan je ook weg leiden van wat je echt leuk vindt om te doen en doen wat je leuk vindt is uiteindelijk belangrijker. Je kan je muzikale talent hebben meegenomen om je te ondersteunen bij het schrijven en zo je talent voor taal te ontwikkelen. Maar als iemand je vertelt dat je viool zou moeten spelen vanwege je muzikale talent en je doet dat, dan loop je het plezier dat je in schrijven zou hebben mis. Bedenk ook dat dergelijk advies meestal gegeven wordt vanuit de overtuiging dat men succes moet hebben in het leven. We laten daarbij buiten beschouwing dat iemand je ook als compliment kan wijzen op een talent. Deze mag je met dankbaarheid ontvangen.

Hoe vind je je passie?
Je passie kan je vinden door uit te proberen wat je leuk vindt. Vaak sluiten we in onze zoektocht al mogelijke bezigheden buiten omdat we denken dat we het niet kunnen, het geen geld oplevert of bang zijn wat anderen ervan zullen denken.

Het enige dat telt is dat je plezier hebt in wat je doet of dit nu succes oplevert of niet. Als je er plezier in hebt, word je er vanzelf beter in en ontwikkel je nieuwe talenten die je eventueel kan gebruiken in andere levens. Zo leren we steeds bij en doen we ervaringen op waardoor we ons steeds verder ontwikkelen.

Doe wat je leuk vindt om te doen en je talent zal je vanzelf erbij helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten